10 jan. 2012

När blir bruk ett missbruk?


Efter att ha sovit en vecka och haft konstant huvudvärk så började en nära vän till mig undra varför den influensaliknande sjukdomen han hade inte kunde ge med sig. Sedan kom han på att det "bara" var abstinens eftersom han slutat dricka Coca Cola och äta godis.

Det är nog många som lider av abstinens nu efter nyår när alla löften skall hållas. Jag fick höra att när man slutade med ett missbruk så ersätts det bara med ett nytt. Och kanske är det så som i den underbara kult-filmen "Mannen som slutade röka" att "summan av alla laster är konstant". Hmm då gäller det alltså att välja ett "bra" missbruk.

Själv är jag INGEN måttfull person och kan lätt hamna i ett läge där jag "överkonsumerar". Så var det med kaffe. Jag gick en tuff utbildning och höll mig vaken på nätterna med kaffe. Men när jag började få hjärtklappning så bestämde jag mig för att sluta. Och då kunde jag inte bara trappa ner utan slutade helt. Jag sov väl i två veckor kändes det som. Och sedan dess har jag inte druckit kaffe. Tror inte att jag kan hålla mig till några koppar om dagen. Och så gillar jag inte att vara beroende.

Jag tror man känner själv när ens bruk blir ett missbruk. Problemet är bara att man ofta inte vill erkänna det för sig själv. Och när man väl gör det så är det svårt att sluta.

Kom på mig själv nyss när jag var nere i källaren att jag sniffade in bensinångor. JAG ÄLSKAR DEN LUKTEN! Fast jag vet att det är farligt. Men kunde inte låta bli att ta ett sista djupt andetag genom näsan innan jag stängde dörren.

4 kommentarer:

 1. Mannen jag lever med är en urtypisk missbrukarpersonlighet. Han är nykter alkoholist sedan åtta år, men har sedan dess jobbat sig igenom nikotin, cannabis, socker och sex. För varje 'vända' blir det liksom lättare men det är speciellt det där med missbruk. Särskilt när man lever med en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vilken resa ni måste ha haft. Ja, vissa har med all säkerhet en missbrukarpersonlighet. Vad skönt att det blir lättare vart eftersom. Det påverkar ju inte bara personen som missbrukar utan alla runtomkring. All styrka till dig!

   Radera
 2. När jag var liten ville jag drick bensin! tyckte det var världens bästa lukt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha. Och det fick du inte?! Taskigt av dina föräldrar.

   Radera