16 nov. 2012

Plastic is fantastic... eller?

 

Vi är många som älskar saker i plast. Jag nyttjar flitigt påsklämmor, våtservetter, plastskedar, plastpåsar, tandborstar, plastmuggar, teflonpannor mm. Det finns massor med smarta saker i plast... men tydligen så är det inte så fantastiskt bra för oss. Enligt denna artikel så är plast = gift.

Inte nog att våra världshav är fulla av gammal plast som inte bryts ner. Nu är det även så att plast är giftigt att använda i vardagen. Shit!! jag har verkligen mycket plast hemma. Typ alla leksaker till barnen.

Spana in listan här nertill om det är något som du kan ändra på hemma hos dig. Själv bytte jag genast ut plastskedar.


Är du bekymrad över att du har för mycket plast? Här är tio tips. (källa)

1. Släng alla mjuka plastleksaker som köptes före 2007. Köp aldrig leksaker som luktar plast eller parfym. Tvätta eller diska nya leksaker.

2. Håll rent! Dammsug, våttorka, vädra och tvätta händer ofta. Använd så lite rengöringsmedel som möjligt och helst dammsugare med ett effektivt HEPA-filter. Använd parfymfria produkter.
3. Förvara och värm inte mat i plast. Undvik konservburkar.

4. Köp ekologisk frukt och grönsaker. Viktigast med vindruvor och russin.


5. Köp begagnade kläder i naturmaterial eller välj ekologiskt. Tvätta alltid nya kläder och sängkläder några gånger före användning.


6. Använd så få produkter som möjligt på barnen. Välj vegetabiliska oljor, parfymfritt och helst miljömärkt. Skippa våtservetter.


7. Skydda barnen från sol genom skugga och kläder i första hand. I andra hand, välj miljömärkt solkräm med fysikaliskt filter.


8. Vädra nya möbler och madrasser ordentligt innan du möblerar barnens rum. Undvik syntetmaterial. Tapetsera hellre än att måla.


9. Fasa ut plast och syntetmaterial hemma och välj annat material när det finns alternativ.


10. Använd din konsumentmakt. Fråga, fråga, fråga när du handlar. Kritiska konsumenter driver fram bra produkter.

2 kommentarer:

  1. Och mina barn som BARA leker med plast (lego)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är stOrfavoriten även här hemma. Hoppas lego är någorlunda safe...en sådan stor aktör BORDE VERKLIGEN vara giftfri...

      Radera