6 okt. 2012

Vad är frihet för DIG?
Jag ÄLSKAR frihet! Att få göra som JAG VILL. Jag hyllar den högt. Men vad är frihet? Det verkar finnas lika många frihetsbeskrivningar som människor.

Vad som är frihet för vissa - är fångenskap för andra.
Att äga ett hus är frihet för vissa - men som en jobbig tvångströja för andra. En slöja symboliserar förtryck för den ena - frihet för den andra. Att leva i en relation är lycka för någon - men ett fängelse för en annan osv. Det vore ju fantastiskt om alla var fria att bestämma själva över vad dom vill säga, skriva, tro*, rita osv. Så länge man inte skadar en annan individ såklart. Ett komplext ämne. För hur gör man det? Det kan ju alltid vara någon som blir stött av ens åsikter. Alla tycker ju inte samma. Och var drar man i så fall gränsen?

I helgen ska jag på tjej (tant) helg. Äta gott, dricka gott, basta, promenera, snacka SKIT. Vi är fyra stycken. Två har körkort. Två inte. Körkort är frihet för MIG. Men låter jag bara dom två utan vara nöjda med att dom inte har körkort? För dom verkar ju nöjda. Nej, nej. Jag ligger på och pikar. - När ska ni ta körkort då? Kom igen, nu är det väl ändå dax att börja övningsköra? 

Varför gör man så? Varför försöker omvända folk som verkar nöjda? I mitt fall så vill jag att dom ska uppleva den frihet som jag gör. Men sanningen är ju att dom kanske INTE alls upplever det som frihet. Dom är ju fria nu - utan körkort! (En annan rent egoistisk anledning till att dom ska ta körkort, är för att kunna köra ut och besöka mig i bushen.)

Vad är frihet för dig?

*På tal om religionsfrihet så tycker jag denna artikel var bra.

6 kommentarer:

 1. Haha... du har så rätt!
  Jag är 42 år, körkortslös och VILL inte ta körkort.
  Aldrig.
  Någonsin.
  Inte heller vill jag ha hus. Jag har haft hus och det var höjden av ofrihet för mig. Alltid rädd för att någon ska gå sönder och spräcka den ekonomiska bufferten, alltid dåligt samvete så fort jag ägnade fritiden åt något annat än trädgårdsarbete/husfix. Nej för mig är det frihet att bo i hyreslägenhet. Det är frihet att kunna ägna fritiden åt friluftsliv, shopping, lekparksbesök etc.

  Jag tycker inte synd om de med körkort och hus, jag hoppas på att det är deras bild av frihet/lycka. Ofta får jag dock höra hur synd det är om mig (och min familj).
  Det är det absolut inte... mitt liv är min bild av frihet och lycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig. Försöker i alla fall. Ibland kan jag faktiskt hellre ta buss än bil. För att det är enklare. Jag kan bli stressad av att ha bil. MEN jag vill ha möjligheten. Sedan är det ju miljövänligare oxå. Om man inte tar taxi överallt he he.
   Jag har bott i hyresrätt hela livet men ska nu testa nåt annat. Vi får se kanske vill jag tillbaka. Här förstår jag DIG verkligen. Vad man gör av sin tid är viktigt.
   Tack för ditt inlägg!

   Radera
 2. Ja alla upplever saker och ting olika, så sant så. Det där med körkort känner jag igen, samma diskussion går genom min vänskapskrets. Det man dock kan säga om de "körkortslösa" är ju faktiskt att de aldrig behöver "uppoffra" sig och köra när det väl behövs. Kan ju faktiskt kännas lite orättvist för oss med körkort och bil. Inte för att det är så big grej men jag vet att vissa faktiskt stör sig på det (jag ibland men inte så mycket).
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med så är det ju. Men när man inte har körkort tänker man inte på det tror jag. Har du en ny bil så kostar det ju ca 30kr milen oxå...Så man får både skjutsa och betala he he. Men det är det värt. Jag vill ÄNDÅ ha lappen. KRAM

   Radera
 3. Bra skrivet! Man fastnar ju lätt i tankefällan att ens eget synsätt utifrån ens egna värderingar är det som är rätt och allmängiltigt. Fast körkortet kan jag inte förstå hur folk väljer bort ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Körkortet verkar heligt för vissa - medan andra skiter i det helt.

   Radera